Triops – 6.7. 2024

listonoh letní Triops cancriformis European tadpole shrimp

6.7. 2024 – Listonoh letní (Triops cancriformis) a žábronožka letní (Branchipus schaefferi): Tak jako každý rok i letos jsou letní prázdniny signálem, že je čas vyrazit k periodickým tůním za listonohy letními. Bohužel i dnes se viditelnost/průhlednost vody příliš nevydařila. Vzhledem k loňské zkušenosti, kdy jsem marně čekal na vhodnější viditelnost celé prázdniny, jsem i přes nepříznivé podmínky oblékl potápěčskou výstroj vložil fotoaparát do housingu a jal se fotit pod hladinou v cca 10-20cm viditelnosti.

listonoh letní Triops cancriformis European tadpole shrimp underwater freediving diving

Díky kombinaci makro objektivu a extra široké předsádce s 160° FOV se několik fotografií přeci jen přes poledne podařilo.

UW setup: Olympus E-M1 III + Olympus 60mm f/2,8 + EMWL

listonoh letní Triops cancriformis European tadpole shrimp underwater freediving diving

Základní informace (viz Apnesite příspěvek z 7.9. 2020): Vajíčka listonoha letního jsou velmi odolná a vydrží ve vyschlé půdě až několik let. Ve chvíli, kdy vajíčka zaleje voda a její teplota překročí alespoň 10°C, se začínají líhnout larvy. Vývoj larev v dospělce probíhá u listonohů poměrně rychle a trvá méně než dva týdny. V periodických tůních bývá listonoh letní aktivní typicky od května do srpna a literatura uvádí, že v některých vzácnějších případech je aktivní až do října.

listonoh letní Triops cancriformis European tadpole shrimp underwater freediving diving žábronožka letní Branchipus schaefferi

Příjemným překvapením na lokalitě byl výskyt velkého množství žábronožek (Branchipus schaefferi). Nakonec mi žábronožky překvapivě focení spíše ztěžovaly, bylo jich neskutečné množství a často mi zakrývaly listonohy.