SPLIT-LEVEL – 30.6. 2024

Squalius cephalus freediving jelec tloušť Döbel Chub under water diving

30.6. 2024 – Jelci, bobři a lipani: Poslední červnový víkend byl ve znamení těchto tří druhů i když došlo i na užovky a hlavatky. Minulý víkend přerušila série opravdu nepěkných událostí a jak se říká neštěstí nechodí po horách. No člověk nemůže být stále dole, a posledních pár dní poskytlo na oplátku utišující záplatu pro duši i tělo. Každé zlé bývá také pro něco dobré a život je série změn. Relativně nevýznamnou životní neplechou byl i odchod oblíbeného fish-eye 8mm f/1.8 do křemíkového nebe a než dorazí nový, tak došlo na 7-14m f/2.8 a byl tak prostor věnovat se pro změnu split-level záběrům. Zpět k oněm záplatám na duši. Horská řeka a jelečci to je balzám na duši (viz foto výše). Ukrutné denní vedro zakončené tropickými teplotami v noci normálně nepříjemnou zátěží, ale s dvouhodinovým čekáním na bobra v řece bez sebemenšího pohybu vám po západu slunce vnese do těla ochlazení takového rázu, že se až neskutečně těšíte na ty noční tropy.

Bobr beaver bober underwater freediving diving

Split-level foto a bobr: Jako potápěči jsme se naučili jak si nekalit vodu, ale s čím jsem úplně nepočítal, je že s bobrem ve vodě se viditelnost ukrutně mění z mizerné na neviditelnost. Po západu slunce máte jeden pokus ve vodě s již tak ne zcela ideální viditelností pohybující se mezi 0,5-1m. Po prvním přiblížení bobra viditelnost klesá na čistou nulu. Tedy podvodní fotografie z ruky jsou v takovém případě v mém podání jen dokumentační kvality.

Castor fiber bobr beaver bober underwater freediving

Každopádně opět to byl dokonalý zážitek a u vody je prakticky vždy dobře. Voda má tu vlastnost, že z nás smývá pracovní i osobní zátěž a umožňuje tak další den začít opět na čisté stránce bez tíživých skvrn. Díkes Benny

UW blázni